Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Gekončík v nedobrém stavu - příčina?

Pro ujasneni - nejde o moje zvire, ale takovy klasicky pripad u znameho "koupime diteti terarko", to se o gekonciky nechtelo starat, rodice na to nemaji cas atd. Vzal jsem od nich cele tera tak jak to bylo ze se o ne postaram. Jde o dva gekonciky tipuju tak 3+ roky stare, jeden vypada relativne OK, ale druhy takhle:

[1484727582.jpg]

- ano, lignocel tamm vidite spravne, je to puvodni tera jeste bez uprav, mam to tady asi tak 5 minut. Tenhle gekoncik je predpokladam na odpis a nic s nim nejspis nesvedu...? Muze tohle byt kvuli lignocelu? Otekly krk, celkem bych rekl ze i telicko + vychrtly ocasek. Podminky byly nejspis dlouhodobe spatne, zadny vlhky ukryt = vidim nesvleky na prstech, lignocel na spodku, netusim co teploty atd.

Terarko nejak doresim aby to bylo OK, s tim problemy nemam (vyhazu substrat, doresim ukryty, vyhrev atd.). Ale predpokladam ze tohle zvire uz nijak zachranit nejde. Puvodne jsem mel obavu ze pujde o kryptosporidie - proto jsem to vzal radej do prace, abych si je nedotahl domu. Ale co jsem videl gekonciky s timhle, tak tam chatra cele zvire, tohle je myslim neco jineho...

Budu vdecen za nazory zkusenejsich.

***edit***

- pokousim se odmocit aspon ty nesvleky, tak jeste foto zvrchu - neni to pekny pohled. :( Pritom jinak velikost OK, i pohyb porad jeste odpovidajici - ale zasoby z ocasku jsou na nule a telicko jak balon. Pohmatem ze bych citil vejce, to ne - jen cele bricho "nafoukle".

[1484733260.jpg]

Předmět Autor Datum
Zdravím, nejsem odborník, ale nemůže být ucpaný tím lignocelem? Vím, že řada chovatelů, co měla chov…
reccal 19.01.2017 12:41
reccal
no, to prave pisu, ze predpokladam jako pricinu asi ten lignocel. Veterinare neresim, eublikovi tady…
lucifer 19.01.2017 15:59
lucifer
Taky nejsem odborník, gekončíky noční nechovám. Ale nějak se mi nezdá, že by po přecpání lignocelem…
shaula 20.01.2017 21:46
shaula
No, taky se tomu divim - treba je mozne i to. Proto jsem to sem dal, jestli se nekdo nechytne a uz s…
lucifer 21.01.2017 18:38
lucifer
Tak ten otekly s hubenym ocaskem je porad nejaky marny, neco sezral, zmizel ten otok na krku, jednou…
lucifer 30.01.2017 20:07
lucifer
Lignocel není sice nic extra dobrýho, ale mám zkušenost s chovem gekončíků (řádově stovky i mláďata)…
lacerta. 01.02.2017 23:34
lacerta.
Diky za nazory vam i V.R., vazim si jich. Zatim pockam, byt mi prijde ze se spis pomaly zhorsuje a c…
lucifer 02.02.2017 14:32
lucifer
Nechci tu nabádat k nějakým nekalým experimentům, ale možná bych mu jako poslední možnost zkusila př…
lacerta. 03.02.2017 00:34
lacerta.
Tak jestli žere a má snahu, tak bych ještě počkala. Pokud splasknul alespoň na krku, tak to má nějak…
V.R. 31.01.2017 10:25
V.R.
Tak bohuzel veskera snaha je marna, posledni 2 tydny to jde s nim dolu vodou a uz je to dle mne jen…
lucifer 08.02.2017 14:09
lucifer
Škoda. Bude pitva? Docela by mě zajímalo, jak vypadá vevnitř...
V.R. 08.02.2017 16:47
V.R.
Ne, nevim o nikom kdo by to tady delal a rozumel tomu.
lucifer 08.02.2017 17:13
lucifer
To je škoda. Myslím, že by to mohlo zajímat víc lidí, co je ve zvířeti, které bypadá takhle. Tak ho…
V.R. 08.02.2017 17:37
V.R.
To po mne nechtejte na to nemam zaludek. Uz takhle mam depku z toho utraceni. Zitra bude mrazenej =… poslední
lucifer 08.02.2017 18:15
lucifer

Zdravím, nejsem odborník, ale nemůže být ucpaný tím lignocelem? Vím, že řada chovatelů, co měla chovance právě na lignocelu, řešilo dost podbných problémů. Plánujete s eublíkem navštívit veterinu? Jinak žere? HUbený ocásek se dá "dokrmit", ale to nafouknutí je mazec.

no, to prave pisu, ze predpokladam jako pricinu asi ten lignocel. Veterinare neresim, eublikovi tady nikdo myslim rozumne nepomuze - na operaci je to prilis male a v stavu kdy stejne nema zasoby aby se z toho pak nejak dostalo. Kupodivu i pres ten stav je vitalni, dle vseho zvykly na krmeni - dnes se vylozene dozadoval pozornosti a zradla, vzal si sam z ruky tak 6-7 moucnaku.

No, taky se tomu divim - treba je mozne i to. Proto jsem to sem dal, jestli se nekdo nechytne a uz se s takovym necim nesetkal. Ja ne, az u tohohe "danajskeho daru"... Zajimave ze se porad jeste relativne rozumne pohybuje (trochu postizene konce prstu kvuli nesvlekum = moc nesplha po pozadi, ale po dne terarka beha v pohode), necha se krmit z ruky - sam utoci na prsty s hmyzem (prijde mi ze hur vidi a nekdy netrefi), a nasel jsem po nem i kakanec = jako by travici trakt byl pruchozi..?

Tak ten otekly s hubenym ocaskem je porad nejaky marny, neco sezral, zmizel ten otok na krku, jednou za 2-3 dni udela i jakysi kakanec... ale porad neaktivni, zvedlou hlavu nahodu. Asi ho radej zamrazit, nez ho nechat dal takhle se trapit... :(

Doufam ze aspon ten druhy bude OK, je rozumne aktivni, strcil jsem do teraria infrakameru tak prochazim co zrovna dela - prolejza terarko, veme si z misky cervika, atd. Pripadne prosim posudte kondici jestli je dle vas OK. Me prijde hubeny, ale jsem zvykly na ty nase rozmazlene obezni nenazrance:

http://tera.poradna.net/file/view/22530-image1-jpg

[http://tera.poradna.net/file/view/22530-image1-jpg  ]

Lignocel není sice nic extra dobrýho, ale mám zkušenost s chovem gekončíků (řádově stovky i mláďata), kde se chovalo na lignocelu a nikdy tam s tím problémy nebyly za x let. Zrovna gekončíkům nijak extra nevadí, z lignocelu tohle nebude.

Je to nějaká barevná mutace, bůhvíjaká genetika, dost dobře by to mohla být nějaká vrozená vada. Asi bych s mražením počkala, mohlo to být způsobené nevhodnou stravou a dodáváním nějakých vitamínů. Občas jsem to viděla u chameleonů - přestože byli krmeni stejně, měli stejnou matku, tak někteří jakoby občas otekli. Neříkám, že to zvíře vypadá ideálně, ale ledasco by se mohlo upravit samo správnou péčí, gekončíci jsou v podstatě nezničitelní.

Gekončík na fotkách rozhodně hubený není, je to sice nějaká móda ty gekončíky překrmovat a vykrmovat jako prasata, ale vitální gekončík rozhodně nemusí být vyžraný. Ono se stačí podívat na zvířata z přírody, která mají rozhodně k těm koulím v terárku daleko.

Diky za nazory vam i V.R., vazim si jich. Zatim pockam, byt mi prijde ze se spis pomaly zhorsuje a chradne. Vcera nepovedeny svlek, ani se nesnazil z te kuze dostat, a uz nekolik dni nezere. Jako takovy je u nej travici trakt pruchozi, nasel jsem nejmin 4 jeho kakance (ten druhy si udelal "zachodek" na plosince), takze domnenku o lignocelu nejspis skrtam. Zadrzenou snusku taky, s tim uz jsem se setkal. Takze nejspis asi fakt nejaky ten vrozeny defekt, no. Druhy ktery byl v stejnych podminkach prosperuje, je vitalni, zravy a zvedavy. Vic pro tohohle uz asi udelat nemuzu. Maji ted uz vse jak ma byt, teploty v gradientu 24 - 34°C, vitaminy/mineraly, vlhky ukryt...

*edit* - kdyz uz jsem si s tim dal tu praci, zivy stream z terarka:

http ://92.62.234.204:10002 

- staci otevrit v nejake prehravaci, treba VLC. Jako "live" to neni az tak k uzitku, ale nemuzu poskytnout verejne pristup do systemu s archivem a timeshiftem.

Tak jestli žere a má snahu, tak bych ještě počkala. Pokud splasknul alespoň na krku, tak to má nějakou zlepšující se tendenci. Já tu mám už přes 3 roky samici, co vypadá že každou chvíli chcípne, ale má chuť do života, normálně žere a vyprazdňuje se, tak jí nechávám dožít. Asi bych ho zmarnila až ve chvíli, kdy by byla vidět nějaká sestupná tendence ve zdravotním stavu...

Tak bohuzel veskera snaha je marna, posledni 2 tydny to jde s nim dolu vodou a uz je to dle mne jen trapeni :-( Prijde mi jako by spalil i ty posledni rezervy a uz nema z ceho brat. Jak po te uprave podminek (ktere jsou ted dle meho nejlepsiho presvedceni spravne) ten jeden vylozene pookral, pribira, je aktivni, zvedavy, i dokonce prestal byt plachy, tak tenhle druhy naopak. Prvni tyden - dva jeste neco sezral, pak uz ne, postupne apatie a chradnuti. Cele se to dost zhorsilo po svleku. Jako by vydal na nej zbytky zasob co jeste mel a konec (ani se uz nepokousel z te kuze sam dostat). Nucene krmit to nejde, ani nema asi zadny smysl. Je to tezke, ale nechci ho nechat dal trapit, dnes jsem se rozhodl to ukoncit. :-(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru